Artis INDIE memberi muat turun percuma demi untuk promosi band. Adakah penghargaan itu sama antara membeli album dengan wang poket sendiri dan mendapat percuma muat turun? Sila respon :)

 

Channel: Music
Tag: hujan bunkface couple bittersweet komplot
Posted by aMMan 52 months ago with 30 replies

Reply

Please login to post comment.

Additional Media Content

Youtube
Image
Audio Clip


Share

    Replies:

  • xhdrx said:
    dia macam kalau kat US, Fat Wreck Chords bagi free MP3 dari band2 yang bernaung di bawah label diorang (cam NOFX, Anti-Flag, No Use For a Name, etc) yang orang boleh download straight ke komputer diorang, pastu kalau minat, boleh beli terus album dari website diorang dalam bentuk CD/Vinyl/MP3. Kalau kat sini, most bands akan letak MP3 kat website macam MySpace, 4shared dan lain-lain website, pastu dia kena beli pakai mail order, store yang jual lagu indie atau kat gig. Pada pendapat aku, ia memang cara promotion yang bagus, sebab orang dapat evaluate dulu best ke tak band tu, dan kalau orang cam aku, aku dengar banyak kali sampai memang nak kena ada album diorang, baru puas rasa.

    about four years ago 


  • akuhebat said:
    kalau based dari pengalaman, mmg aku slalu download dulu, agak best, carik ep, koleksi tu satu kepuasan hati, tambahan untuk band favorite, dan band aku minat tu sekarang, alhamduillah makin menaik, mungkin buat ep, then release album dengan sound lagi mantap dapat tarik fans!

    about four years ago 


  • Fadzly said:
    Finally it will end up where is the level of appreciation from Malaysian...If one really appreciate arts, then he will pay a good price to appreaciate..But as for Malaysian now, they just see us musician as some people who like to play in bands and also they didn't appreciate us musician as they appreciate all other working people..am i right? They didn't really see further than that...So its up for us to educate and promote the awareness of appreciation in arts, in this case music...

    about four years ago 


    • mezuddin said:
      i agree to what u said bro... tis hard to change the mentality of "these" malaysian tho if i may say, not all are like that.. Nonetheless, they r still who they are... malaysian..
      about four years ago 
  • Pesika said:
    Yup... stuju... kekadang... bagi lagu free tu salah satu strategi promosi juge kekadang... selain nak tgk ape respon pendengar. Kebanyakkan yang aku tengok, band2 ni bagi free untuk lagu (mp3) dorg je, tapi kalo bli EP, ade bonus track atau ape2 je lah yang tak dapat kalo download. Tapi kite mmg tak dapat nak mengatasi teknologi, bile org bli EP.. dorg copy ke rip ke... last2... sume org dapat download jugak kan? hehehe... cume... yg positifny... org jadi kenal n kalo minat band tu, sume show2 crowd ramai datang (mudah-mudahan)... jadi.. dah tau ade crowd.. tak kan nak wat tak reti je... haa... jual la brg2 mcm baju ke, sticker ke... yg berkaitan kan? kompom de yg bli.. hehehe... redha n ikhlas berkarya... insya-ALLAH.. rezki itu rahsia DIA... yg penting ushe berabis... sekian =)

    about four years ago 


    • Romancesa said:
      hahahaa stuju sangat2 ngan pendapat ko pesika
      about four years ago 
  • Romancesa said:
    sume orang suke free items. aku sendiri pon suke. tapi bila free..mmg kurang kite hargai. tapi untuk promosi takpe la free. band baru or yg belom meletop kena menelan pahitnye realiti yang budak2 skang ni dah jarang sangat nak beli album or ep sebelom die minat betol2 sesebuah band tu. band nak jadi kaya ngan jualan album or ep skang ni sangat la susah...jadi kite kena move on takbley nak harap duit dari jualan cd. papepon benda ni investment..mule2 bagi free..ramai orang tau dan suka..orang akan mula beli cd..bile ramai suka..akan dapat banyak show/gig yg berbayar...sponsorhip, endorsement...pastu band dah besar...weeehuuu...(mudah jek kan step yg aku bagi) hahaha mudah ditaip daripada melakukannye :)

    about four years ago 


    • vulpix66 said:
      Sebaliknya, saya lebih hargai muzik yang percuma daripada yang ada di pasaran :D Kemungkinan besar sebab saya suka cari pemuzik-pemuzik yang memang susah nak cari; dan kadang-kala yang tak jual lagu-lagu mereka(dan untungnya saya setakat ini, banyak sudah saya terjumpa penulis-penyanyi yang menghasilkan karya yang sangat, sangat bermutu). Sekadar pendapat.
      about four years ago 
  • Bottlecapt said:
    well most band akan buat EP or album anyway so takkan la nak bagi lagu free2 kat orang. promotion mmg penting jugak.. biasenye cam leychay ckp lagu letak separuh n kalau nak yang full kene purchase album kat tenet or beli je. download from telco pon still kene pki duit jugak. setiap band ade strategi pemasaran masing2 hahaha..

    about four years ago 


    • husnazara9 said:
      btol...
      about four years ago 
  • Fadzly said:
    Ade pros and cons lah bende ni... As a Malaysian Indiependent Artist, memang akan bwat apa cara pun untuk promote muzik kite untuk didengari umum... As an artist, kite just boleh try letak kat itunes ke, telco comp ke, untuk dijual, but fans yang akan decide wether nak download yg bayar, or download yg free..beli cd? hmm..aku rase most of indie listeneres sekarang akan download lah..kalau tidak dah kaye dah kedai auntie tu..hehehe... That all depends on what they actually believe in the term "support"...Tak dinafikan ade yg btol2 sokong muzik indie sehabis mati punyer, tapi xleh gak nak nafikan ade yg sokong coz bende tu trend sekarang. Maksud aku "indie bands" sekarang adalah trend yg most of teenagers follow. Biler habis trend ni, maybe masuk trend bwat movie plak, tengok dorg still support lagi ke tak? kan? kan? kan?

    about four years ago 


  • atenzone said:
    okeyh je. kalau lagu band tue sedap, mesti akan ramai org download dan kenal dengan diorang. fans pun akan support diorg. ble kuar produk baru, pasti akan ada org beli sebab org dh knl dgn band tu.

    about four years ago 


  • invtr said:
    lagu free bagus to promote, then fans akan beli to show support..

    about four years ago 


  • narumi said:
    hurmm... tgk org gak kot. org dnload lagu die dpt lagu je la. kalo bli album or ep byk bende len dpt hasil dari artis tu sdiri. sbb tu ade gak org dgr lagu pastu last2 bli album.

    about four years ago 


  • leychay said:
    hmm2. zaman skrang ni, mungkin orang lebih cenderung untuk muat turun lagu secara percuma daripada membeli album di pasaran. Sebab? skrang ni zaman internet. tapi, sekiranya INDIE bands tu pandai dalam strategi pemasaran album mereka, mereka bole menggunakan kaedah ini untuk mengaut keuntungan juga. contoh yang kita dapat lihat skrang: - bands byk bagi muat turun secara percuma lagu2 mereka, tapi, lagu itu, mungkin hanya sebahagian daripada lagu penuh. jadi, pendengar boleh mendengar dulu preview lagu tu, then, jika mereka suka, mereka boleh membeli lagu/album itu dengan band. itu yg aku phm la dr topic yg dikemukakan ni~ :)

    about four years ago 


    • xhdrx said:

      about four years ago